top of page
Sánta Dávid

Újabb remek lehetőség az Otthonfelújításra!

Updated: Jul 5

Július 1-jén indul az új Otthonfelújítási Program, amely az energetikai korszerűsítést tervező magyar családok számára nyújt páratlan lehetőségeket. Az állami támogatás keretében, a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos költségvetésből közel 20,000 háztartás végezhet el korszerűsítéseket, amelyek nemcsak a lakókényelmet javítják, hanem hozzájárulnak az épületek energiahatékonyságának növeléséhez is.


A program célja, hogy támogassa a magyar családokat abban, hogy otthonaikat gazdaságosabbá és környezetbarátabbá tegyék. Az energiahatékonyság javítása révén nem csak a környezetet óvjuk, hanem hosszútávon jelentős megtakarítást is elérhetünk a rezsiköltségeken. Az elérhető támogatások lehetővé teszik, hogy a családok modern, fenntartható otthonokat hozzanak létre.


Az Otthonfelújítási Program kiváló lehetőséget kínál azoknak, akik már régóta tervezik otthonuk energetikai felújítását, de eddig anyagi akadályokba ütköztek. A program keretében igénybe vehető támogatások és kedvezményes hitelkonstrukciók révén most minden adott ahhoz, hogy a családi házak tulajdonosai megvalósíthassák a fenntarthatóság felé tett lépéseiket.


Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan lehet hozzáférni a támogatáshoz, milyen feltételekkel jár a program, és milyen előnyökkel élhetnek azok a háztartások, amelyek részt vesznek ebben a kezdeményezésben.


A támogatási csomag két fő elemet tartalmaz:


Vissza nem térítendő támogatás: Ez az összeg egyenesen a felújítási költségek csökkentésére szolgál, és nem kell azt visszafizetni. A támogatás mértéke járásonként eltérő, általában 2,5 millió és 3,5 millió forint között mozog. A pontos összeg a projekt helyszínétől függően változik, az adott járás gazdasági viszonyai és a helyi ingatlanpiaci feltételek alapján kerül meghatározásra.


Kamatmentes hitel: A támogatási csomag másik komponense egy kamatmentes hitel, amely szintén a felújítási költségek finanszírozását hivatott segíteni. Ez a hitel hosszú távú, kedvező feltételekkel érhető el, és segíti a tulajdonosokat abban, hogy komolyabb energetikai beruházásokat hajthassanak végre. A hitel összege szintén 2,5 millió és 3,5 millió forint között ingadozik, és szorosan kapcsolódik a vissza nem térítendő támogatás nagyságához.


Ezen támogatási elemek kombinációja lehetővé teszi, hogy a családok jelentős mértékben javítsák otthonaik energiatakarékosságát, például a hőszigetelés megújításával, modern nyílászárók beépítésével vagy akár a fűtési rendszer teljes korszerűsítésével. Mindezek hozzájárulnak az otthonok hőveszteségének csökkentéséhez, a fűtési és hűtési költségek mérsékléséhez, valamint az életminőség javításához.


A támogatások igényléséhez szükséges részletes feltételekről és a pályázati folyamatról további információkat találhatsz a program hivatalos oldalán, ahol a támogatási kritériumok és az igényléshez szükséges dokumentumok is részletesen ismertetésre kerülnek.


Beruházások, amelyekre igényelhető a támogatás:


  • Homlokzati és födémszigetelés

  • Nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése

  • Fűtés- és melegvíz-rendszer korszerűsítése

  • Melegvizes puffertartály létesítése

  • A kapcsolódó helyreállítási és javítási munkálatok


A program specifikusan azokra a korszerűsítésekre összpontosít, amelyek legalább 30%-os energia-megtakarítást eredményeznek, amelyet energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A kölcsön részletes felhasználhatóságáról pedig itt találtok több információt

 

Igénylés feltételei

A támogatás igénylőinek rendelkezniük kell az ingatlan tulajdonjogával vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal. A támogatás igényléséhez szükséges önerő, ami a projekt költségének legalább 14,3%-át kell, hogy kitegye, és ezt a folyósításkor kell igazolni.

A személyi feltételekről itt olvashattok.



Felkészülés az új otthonfelújítási programra


A tapasztalatok alapján az elérhető támogatási keret gyorsan kimerülhet, ezért kulcsfontosságú, hogy időben elkezdd a pályázati folyamat előkészítését. A sikeres pályázathoz alaposan ismerd meg a szükséges dokumentumokat és a benyújtás feltételeit. Emellett javasolt szakértői segítséget is igénybe venni, hogy növeld a pályázatod sikerességének esélyét.


A Maxi Profit készen áll, hogy támogatást nyújtson neked az új Otthonfelújítási Program kapcsán. Készséggel állunk rendelkezésedre, hogy válaszoljunk minden felmerülő kérdésedre és segítseünk a pályázati dokumentáció pontos és határidőre történő benyújtásában. Amennyiben további információra van szükséged vagy kérdéseid merülnek fel, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!


Kapcsolódó dokumentumok:


10 views0 comments

Comments


bottom of page